Angelus, søndag 24.12.2023

24. december 2023

Kære brødre og søstre, glædelig søndag!
I dag, den fjerde søndag i advent, viser evangeliet os scenen for bebudelsen (sml. Luk 1,26-39). Da englen forklarer Maria, hvordan hun vil undfange Jesus, siger hun: “Helligånden vil komme over dig, og den Højestes kraft vil overskygge dig” (v. 35). Lad os stoppe et øjeblik ved dette billede, skygge.

 I et evigt solrigt land som Marias, kan en drivende sky, et træ, der modstår tørke og tilbyder ly, eller et gæstfrit telt bringe lindring og beskyttelse. En skygge af solen er en gave, der frisker op, og englen beskriver, hvordan Helligånden stiger ned over Maria, og at dette er Guds måde at handle på: Gud handler altid som en mild kærlighed, der omfavner, der gøder, der beskytter, uden at gøre vold, uden at antaste friheden. Dette er Guds måde at handle på.

Ideen om den beskyttende skygge er et tilbagevendende billede i Bibelen. Vi tænker på den skygge, der ledsager Guds folk i ørkenen (sml. 2Mo 13,21-22), kort sagt beskriver “skygge” Guds godhed. Det er, som om han siger til Maria, men også til os alle i dag: “Jeg er her for dig, og jeg tilbyder mig selv som dit ly og tilflugtssted: Kom under min skygge, bliv hos mig”. Brødre og søstre, sådan virker Guds frugtbare kærlighed. Og det er også noget, som vi på en bestemt måde kan opleve indbyrdes; For eksempel, når vi blandt venner, par, ægtefæller, forældre og børn er blide, er vi respektfulde og kerer os om andre med venlighed. Lad os reflektere over Guds godhed.

Det er sådan, Gud elsker, og han kalder os til at gøre det samme: byde andre velkommen, beskytte og respektere andre. Tænk på alle, tænk på dem, der er marginaliserede, dem, der er langt fra julens glæde i disse dage. Lad os tænke på alle med Guds venlighed. Husk dette ord: Guds venlighed.

Så lad os juleaften spørge os selv: “ønsker jeg at lade mig omslutte af Helligåndens skygge, af Guds mildhed og ydmyghed, af Guds venlighed, af at give plads til Ham i mit hjerte, komme nær til hans tilgivelse, til eukaristien?” Og så: “For hvilke ensomme og trængende mennesker kunne jeg være en forfriskende skygge, et trøstende venskab?”

Må Maria hjælpe os til at være åbne og imødekommende over for Guds nærhed, som med sagtmodighed kommer for at frelse os.

PAVENS GLOBALE BØNSNETVÆRK

Oprindeligt hed det “Bønnens Apostolat” og blev grundlagt af Jesuitterne. Hurtigt blev det til pavens værk, hvor flere millioner mennesker bad regelmæssigt i pavens intentioner.
I Danmark er der 2 jesuitterkommuniteter.
I København:
Niels Steensen Kollegium,
Skt. Kjeldsgade 3, 2100 Kbhvn Ø;
Aarhus:
Skt. Knuds kommunitet, Ryesgade 28, 3 sal, 8000 Aarhus C.
Hjemmeside: http://jesuitterne.org

Categories