Katekese: Den aposolske rejse til Marseille for “Rencontres Méditerranéennes”

Skt. Peterspladsen i Rom, 27.09.2023

Kære brødre og søstre!

Jeg tog til Marseille i slutningen af sidste uge for at deltage i afslutningen af Rencontres Méditerranéennes (Middelhavsmøderne), hvor der deltog biskopper og borgmestre fra Middelhavsområdet samt talrige unge, så deres fremtidsudsigter ville være åbne. Faktisk blev begivenheden, der fandt sted i Marseille, kaldt “Mosaic of Hope”. Det er drømmen, det er udfordringen: at Middelhavsområdet kan genvinde sit kald, nemlig at være et laboratorium for civilisation og fred.

Som vi ved, er Middelhavet civilisationens vugge, og en vugge er for livet! Det er ikke acceptabelt, at det bliver en grav, og det bør heller ikke være et konfliktsted. Middelhavet er det stik modsatte af sammenstødet mellem civilisationer, krig, menneskehandel. Det er det stik modsatte, fordi Middelhavet er et kommunikationsmiddel mellem Afrika, Asien og Europa. Mellem nord og syd, øst og vest, personer og kulturer, folk og tungemål, filosofier og religioner. Selvfølgelig er havet altid en afgrund der skal overvindes på en eller anden måde, og det kan endda blive farligt. Men havet beskytter livets skatte; dens bølger og dens vinde bærer fartøjer af alle typer. Fra sin østlige bred for to tusind år siden udgik Jesu Kristi evangelium. Selvfølgelig sker dette [forkyndelsen af evangeliet] ikke magisk, og det opnås heller ikke én gang for alle. Det er frugten af en rejse, hvor hver generation er kaldet til at rejse et stykke og læse tegnene på de tider, hvor den lever.

Mødet i Marseille kommer efter lignende møder, der fandt sted i Bari i 2020 og i Firenze sidste år. Det var ikke en isoleret begivenhed, men et skridt fremad på den rute, der begyndte med “Middelhavskollokviet” arrangeret af Giorgio La Pira, borgmesteren i Firenze, i slutningen af 1950’erne. Det er et skridt fremad i dag at reagere mod en reaktion på den appel, som Saint Paul VI lancerede i sin rundskrivelse Populorum progressio, om at fremme “et mere humant verdenssamfund, hvor alle kan give og modtage, og hvor nogles fremskridt ikke købes på bekostning af andre.” (n. 44).

Hvad kom der ud af Marseille-begivenheden? Det, der kom frem, var et syn på Middelhavet, som jeg simpelthen vil kalde menneskeligt, ikke ideologisk, ikke strategisk, ikke politisk korrekt eller instrumentelt. Nej, humant, det vil sige i stand til at henvise alt til den menneskelige persons primære værdi og hans eller hendes ukrænkelige værdighed. Så kom der samtidig et håbefuldt resultat ud af det. I dag er dette overraskende – når du hører vidnesbyrd fra dem, der har gennemlevet umenneskelige situationer, eller som har delt dem, og de selv giver dig en “håbets bekendelse”. Og også et broderligt resultat.

Brødre og søstre, dette håb, dette broderskab må ikke »fordampe«; Nej, det skal snarere organiseres, konkretiseres gennem lang-, mellem- og kortsigtede handlinger, så folk i fuld værdighed kan vælge at emigrere eller ikke at emigrere. Middelhavsområdet skal være et budskab om håb.

Europa har brug for at genvinde lidenskab og entusiasme. Og jeg kan sige, at jeg fandt lidenskab og entusiasme i Marseille: i dens præst, kardinal Aveline; i præsterne og indviede personer; i de trofaste lægfolk dedikeret til velgørenhed, til uddannelse; i Guds folk, der viste stor varme under messen på Vélod rome Stadion, takker jeg dem alle og republikkens præsident, hvis tilstedeværelse vidnede om, at hele Frankrig var opmærksom på begivenheden i Marseille. Må Vor Frue, som befolkningen i Marseille ærer som Notre Dame de la Garde, ledsage Middelhavsfolkenes rejse, så denne region kan blive det, den altid er blevet kaldt til at være – en mosaik af civilisation og håb.

PAVENS GLOBALE BØNSNETVÆRK

Oprindeligt hed det “Bønnens Apostolat” og blev grundlagt af Jesuitterne. Hurtigt blev det til pavens værk, hvor flere millioner mennesker bad regelmæssigt i pavens intentioner.
I Danmark er der 2 jesuitterkommuniteter.
I København:
Niels Steensen Kollegium,
Skt. Kjeldsgade 3, 2100 Kbhvn Ø;
Aarhus:
Skt. Knuds kommunitet, Ryesgade 28, 3 sal, 8000 Aarhus C.
Hjemmeside: http://jesuitterne.org

Categories